söndag 16 november 2014

Päronpaj med kokostäcke


Eftersom värdinnan denna gång var jätteambitiös och lagade både förrätt och varmrätt föll det på min lott att ordna en efterrätt. Igen! Inte bara har jag dålig fantasi när det gäller efterrätter, dessutom är jag just nu mitt inne i en detox period då jag ska undvika socker i möjligaste mån... Så det här blev en utmaning! Jag har aldrig försökt laga en nyttig/sockersnål efterrätt förut så det måste väl räknas som "något nytt"?!

I alla fall blev det denna superenkla päronpaj med kokostäcke och kesella. Jag tror den hade varit godare med glass, men då blir det ju genast lite mer socker. I alla fall, här kommer receptet:

För ca 8 personer:

5 mogna päron
25 gram smör
2 ägg
4 dl kokos
Kesella
1 lime

1. Skär päronen i tunna skivor, skär bort kärnhuset och lägg i en form eller åtta portionsformar.
2. Smält smöret och vispa ner äggen. Tillsätt kokos och rör till en jämn smet.
3. Bred ut kokosmassan över päronen och grädda i 180 grader mitt i ugnen i 25 minuter.
4. Servera uppvispad kesella smaksatt med limesaft till.

Kommentarer: Att "vispa ner" ägg i 25 gram smält smör är att ta i, man lyckas knappt röra ner dem i den lilla mängden smör. Men det går! Och det blir ungefär som kokostoppar - mums!

1 kommentar: