måndag 17 november 2014

Oxchili





Marcus Aujalays Oxchili


800 gram  högrev, i grova bitar




150 gram  sidfläsk, i små tärningar


2 st  gul lök(ar), finhackade


4 st  vitlöksklyfta(or), finhackade


1 st  röd chili, finhackad


1 st  grön chilifrukt, finhackad


2 msk  tomatpuré


1 msk  kakao


1 msk  mald spiskummin


1 tsk  rökt paprikapulver


1 tsk  timjan


1 tsk  oregano


1 tsk  chiliflakes



2 st  lagerblad
1 burk(ar)  konserverade hela tomater
1 burk(ar)  ljust öl, (33 cl)
1 dl  barbequesås
4 dl  vatten

Tillbehör
0,5 st  salladshuvud


1 st  tomat(er)


1 st  rödlök(ar)


1 st  avokado


1 kruka(or)  färsk koriander


1 paket  tortillabröd



Tillagning
1. Oxchili: Skär köttet i grova bitar. Tärna sidfläsket smått. Skala och finhacka lök och vitlök. Skölj och finhacka chilin.

2. Bryn köttet runt om på hög värme i olja i en gryta. Tillsätt fläsk, lök, vitlök och chili och blanda runt. Blanda ner tomatpuré, kakao, spiskummin, paprikapulver, timjan, oregano, chiliflakes och lagerblad. Häll på tomater, öl, barbequesås och vatten. Krydda med salt och peppar efter smak.

3. Låt sjuda på låg värme under lock ca 2 timmar. Rör då och då. Ta av locket och låt koka ihop tills köttet är helt sönderkokt, ca 30 minuter. Chilin ska vara rejält ihopkokt och kladdig. Smaka av ytterligare en gång med salt och peppar.

Tillbehör: Skölj och strimla salladen och skölj och tärna tomaten. Skala och finhacka rödlöken och skär avokadon i skivor. Skölj och grovhacka koriandern. Lägg upp alla tillbehör i skålar.

Servera chilin med grönsaker, koriander och tortillabröd.









1 kommentar: