tisdag 28 oktober 2014

Koreanska grönsakspannkakor med smarrig såsI snart 14 år har min absoluta favoriträtt på restaurang East i Stockholm varit deras magnifika, helt enastående, oslagbara och alldeles, alldeles underbara rätt Koreanska grönsakspannkakor med East egen "hot sås". I all sin enkelhet är rätten helt enkelt en 10-poängare i mina ögon. Så när det blev min tur att stå för förrätten i Middagsklubben Nosh var valet enkelt; vi skulle göra ett försök att återskapa denna rätt!

East recept fanns ju så klart inte tillgängligt men jag lyckades hitta ett recept på pannkakorna som kändes snarlikt (har ju ändå ätit dem en sisådär 50-60 gånger genom åren…) och sedan ett annat recept på en smarrig sås som även den kändes lik den som serveras på East. Pannkakorna blev en succé trots att de kunde ha stekts på lite längre och såsen…denna sås…M.A.G.I.S.K var ordet.

Enjoy! /Lina (Giraffen)

Pannkakorna (ca 5-8 personer)

Ingredienser:
3 ägg
4,5 dl vetemjöl
1,5 dl vatten
1,5 dl mjölk
1,5 tsk salt
Morötter
Zuccini
Röd paprika
Rapsolja

Tillagning: Blanda ägg, vetemjöl, vatten, mjölk och salt i en skål/bunke. Riv några morötter, en stor zuccini och röd paprika och häll i allt i skålen/bunken och rör om till en "smet". Stek sedan en stor, lite tjockare (ca 0,5 cm ) pannkaka på relativt hög värme i rapsolja. Var noga med att steka tills den inte är "degig" inuti längre. Låt den svalna och dela sedan upp pannkakan i små "tårtbitar". Garnera med lite färsk koriander, klyftor av körsbärstomater och lite hackade jordnötter.

Smarrig sås

Ingredienser (efter valfri mängd):
Fisksås
Socker
Jordnötter
Röd chili
Lime
Gul lök
Vitlöksklyfta

Sesamolja (var försiktig med denna som gärna tar över smaken)

Tillagning: Ta fram ett glas eller en genomskinlig skål (är ju allra finast till denna färgstarka sås) och höll i fisksås, pressa i en hel del lime och tillsätt lite sesamolja. Hacka sedan jordnötter, röd chili, gul lök, vitlök och färsk koriander och häll i allt i skålen. Är tveksam till om vi verkligen hade i socker så det är valfritt (jag tänker att utan funkar lika bra utan).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar