Ingredienser (8 portioner)
Sufflé
smör , till formarna
strösocker , - 1 dl
7 msk saft av lime , färskpressad
2 st citrongräs , finhackad
2 dl äppelmos
3 msk maizena
5 st äggvita(or)
4 msk strösocker , - 1 dl
florsocker , till garnering
Gazpacho
0,5 st ananas(er) , stor
vaniljstång , frön från 1 stång
2 dl vatten
0,5 dl strösocker , - 1 dl
0,5 l jordgubbar , (eller andra bär)
mynta , till dekoration
Tillagning 1. Börja med att smörja åtta portionsformar. Täck insidan med socker och ställ formarna i frysen. 2. Koka upp limesaft och citrongräs och låt dra i 5 minuter. Sila och låt saften svalna. 3. Koka upp äppelmoset. Blanda limesaften med maizena och häll i äppelmoset. Koka i 1 minut under ständig omrörning. Låt svalna. 4. Vispa äggvita och socker till en styv maräng. Vänd ner 1/3 av marängen i äppelmoset och blanda väl. Blanda sedan försiktigt med resten av marängen. 5. Fyll formarna och slå botten mot bänken några gånger så att eventuella luftfickor försvinner. Ställ in i frysen tills de är helt frysta, minst 4 timmar. 6. Gazpacho: Skala ananasen och skär den i bitar. Mixa med vanilj, vatten och socker. Använd en stavmixer eller matberedare. Anpassa mängden socker efter hur söt ananasen är. Ställ kallt till serveringen. 7. Strax före serveringen: Värm ugnen till 200 grader. Fördela gazpachon i små glas med skivade jordgubbar och mynta. 8. Grädda suffléerna i nedre delen av ugnen i 10-12 minuter, tills suffléerna har fått fin färg och är lite krämiga i mitten. 9. Sikta florsocker över suffléerna och servera dem bums tillsammans med ananasgazpachon. Recept: Markus Aujalay
Kockens kommentarer: Du behöver 3 stora lime för att få ihop 7 msk saft. Se till att du får tag på en mogen ananas och gärna att det är säsong, annars blir gazpachon lätt lite blaskig. Jag tog mindre vatten än receptet säger men den kändes ändå lite vattnig, så nästa gång provar jag nog helt utan vatten! Gräddningen tar förstås olika lång tid beroende på hur formarna ser ut. Jag använde Filippa K:s kaffekoppar och det tog närmare 20 än 12 minuter innan de reste sig och fick färg.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar