Ingredienser:
4 pers
1 burk öl, 33cl
1 kvist färsk rosmarin
1 kvist färsk dragon
några kvistar färsk timjan
100 g smör
½ citron
½ dl olivolja
salt och peppar
3 vitlöksklyftor
½ chilifrukt, urkärnad
2-3 dl creme fraiche till sås
1 kyckling ca 1,3 kg
Ta fram kycklingen i rumstemperatur och drick upp hälften av ölen. Stick hål i ölburken på sidorna (ovanför ölen. Pula ner örtkvistarna i burken.
Smält smöret och pressa citronhalvan och gnid sedan in kycklingen med nästan all citronsaft, smöret och olivoljan. Salta och peppra rikligt både utanpå och inuti kycklingen.
Krossa vitlöksklyftorna. Häll det som är kvar av citronsaften i kycklingen och pilla in vitlökskrosset och chilifrukten.
Trä kycklingen över burken och grilla den stående i klotgrill eller i annan typ av grill med lock i cirka 1 timme. Grillkolen ska ligga på sidorna i grillen, s att kycklingen grillas indirekt. Ställ en droppform under så att du kan ta vara på köttsaften. Kycklingen är klar när kött saften i lårets tjockaste del är ljus och inte röd.
Lyft bort kycklingen från grillen och låt den stå i 10 minuter under folie så att den håller värmen.
Ta var på köttsaften och koka ihop den med crème fraichen. Smaka eventuellt av med peppar och salt.
Ta bort burken från kycklingen och servera kycklingen med grillade grönsaker, till exempel gul lök och morötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar